ELS RESTAURANTS DEL XINO XANO

Les excursions proposades des de Xino Xano pretenen abastar tot el país. Això fa que, en alguns casos, el desplaçament des de casa nostra -a l'àrea de Barcelona- sigui prou llarg com per pensar que la sortida és de tot un dia sencer, amb dinar inclòs. En d'altres ocasions, però, no ens calen tantes excuses i, tot i poder resoldre l'excursió amb un matí, ens estimem més, si podem, completar la jornada entaulats, gaudint del fet d'estar entre amics i fent-la petar. De fet, com diu en Carles "no podríem quedar directament al restaurant, i estalviar-nos la caminada?".
La relació que fem a continuació és la d'aquells llocs on, acabada l'excursió, hem anat a dinar. No pretèn ser ni la llista dels millors, ni la dels únics, ni res de tot això. Simplement, aquells dels quals podem parlar des de la nostra experiència.

El Pastisser del Pont (El Pont d'Alentorn), a La Casa de la Vansa. Tòrrec-Tòrrec. Al costat del riu Segre, el Pastisser del Pont és un forn, una cafeteria i un restaurant. El local és molt net i el menú, econòmic, format per cuina casolana, honesta, amb una brasa ben feta.

Restaurant Ter-Mar (Torroella de Montgrí), a Els arrossars de Pals. Pals-Pals. Situat a la Gola del Ter. Amb uns preus més que raonables, fan uns arrossos per caure de cul; també l'anguila és per sucar-hi pa. Si a més fa dia per menjar a la terrassa, la festa és complerta. Molt bon tracte. Per arribar-hi cal seguir la C-31, entre Pals i Torroella i, just abans de travessar el Ter, prendre un camí de terra a la dreta que es dirigeix a la Gola del Ter. Al final del camí hi ha diferents restaurants; el Ter-Mar és l'últim.

Càmping Molí Serradell (Campdevànol), a Els set gorgs de Campdevànol. Campdevànol- Campdevànol. El càmping Molí Serradell té un acollidor edifici que fa de restaurant, amb menús senzills, casolans, a bon preu i amb tracte afable. Heu d'entrar al recinte del càmping i seguir pel vial principal fins arribar a la casa.

Can Xel (Santa Pau), a Volcans i fesols. Santa Pau-Santa Pau. Un clàssic de la comarca, amb cuina casolana, d'aquelles de canelons de primer i vedella amb bolets de segon, amb flam amb nata de postres, feta amb saviesa d'anys. Cuina volcànica i fesols collits allà mateix.

La Deu (Olot), a La Fageda d'en Jordà. Olot-Olot. Un altre clàssic de tota la vida que sap fer bé les coses. Dóna nom a les Patates a la Déu. Té una ampla zona d'aparcament i està situat estratègicament a tocar de la ciutat, del Casal dels Volcans i de la fageda.

Ca La Teresa, menjador rural (Capafonts), a La Roca Foradada, el Pont de Goi i la Cova de les Gralles. Capafonts- Capafonts. Amb aquesta denominació tan peculiar s'amaga una cuina feta a casa, amb una bona brasa, i un tracte agradable i proper, i una terrassa amb unes vistes admirables del muntanyam. Atenció a les patates del país!!

La Posada (Sant Pere Molanta), a Entre vinyes. Sant Miquel d'Olèrdola -Sant Miquel d'Olèrdola. Restaurant de preu mitjà que s'omple de gom a gom el cap de setmana. La raó? Una cuina excel·lent, en la qual destaca tot el fet a la llosa. El xató és digne del país, i els peus de porc desossats i farcits amb bolets, glòria del cel. Un xic massa d'espera entre plat i plat, potser justificat pel carinyo amb que es tracta la brasa.

Hostal de la Glòria (Viladrau), a Matagalls. Coll de Bordoriol-Coll de Bordoriol. Més que correcte menú, en uns salons magnífics i tranquils on poder reviure les anècdotes de la caminada.

Casa nostra (Fondarella), a El canal d'Urgell. Juneda- Juneda. Un lloc al qual probablement no hi aniríem si no és perquè ens l'han recomanat. Diuen els entesos que fan els millors cargols a la llauna del país, i nosaltres no sabem si són els millors, però sí que val la pena l'esforç, no gaire fàcil, de trobar el lloc.

L'Areny de Boí. Casa Higinio (Boí), a L'Estany Negre. Presa de Cavallers - Presa de Cavallers. A peu de carretera, sortint ja cap a Taüll, Casa Higinio té un menú de preu mitjà honest i casolà. La sopa de galets amb mandonguilles i l'espatlla de xai refan d'una llarga caminada per camins costeruts. A nosaltres ens ha salvat la vida quan ja desesperàvem de trobar un lloc on menjar.

Oh!Mar (L'Ametlla de Mar), a GR 92. L'Ampolla- L'Ametlla de Mar. Situat a la Plaça del Canó, en un revolt privilegiat, ofereix un molt bon menú amb un preu i un tracte excel·lent. Ai, l'arròs negre!

Susi (Ciutadella de Menorca), a Camí de cavalls. Son Saura- Cala Galdana.  Cal aclarir que la Susi no està exactament al nucli de Ciutadella, sinó a Cala Macarella. Es tracta d'un xiringuito dels de debò, d'amanida i calamar a la planxa, i sangria, amb els peus plens de sorra -de la sorra del marès- i la tovallola al cul. Una mena d'oasi després de la travessa en un lloc paradisíac. Les nits d'estiu també obre!

La Pala (Sant Pere Sallavinera), a Castell de Boixadors. Sant Pere Sallavinera- Sant Pere Sallavinera. La Pala es diu així per una curiosa història ferroviària. Té un menú magnífic a bon preu. Durant les nits culturals el seu bufet s'omple de gom a gom.

Can Quel (Foixà), a Una talaia sobre el Baix Empordà. Pals- Pals. Can Quel, arrecerat als afores del meravellós nucli de Foixà, és un dels grans clàssics de la comarca. Menú casolà a molt bon preu i bona elaboració. S'ha de conèixer.

Pepa Caneja (Palamós), a Camins de Ronda. Sant Antoni de Calonge- Platja d'Aro (o gairebé). La Pepa Caneja és un clàssic de Palamós, que s'ha mantingut arrambadet al port mentre el poble anava creixent. Lloc de peix amanit amb havaneres.

La Llena (La Pobla de Cérvoles), a La Transllena. La Pobla de Cérvoles- La Pobla de Cérvoles. Restaurant, bar, local social, casal d'avis, tot en un mateix edifici. El menú és molt digne, i a un preu correcte.

El Niu (Begues), a La Morella. Begues-Begues (Sis anys de Xinoxano) Un lloc agradable de menjar casolà i preu també casolà.

Ca l'Anton (Castelló d'Empúries), a Aiguamolls de l'Empordà. El Cortalet- El Cortalet. Nova etapa en la història d'un clàssic del país. Molt bon menú, a molt bon preu, tot portat per la Marta, eficient i amable.

La Redolta (Florejacs), a Castells de la Segarra. Florejacs-Florejacs. Allotjament i restaurant, situat en un indret privilegiat, enlairat sobre els camps i amb una terrasseta molt acollidora que mira cap al sud. El menú correcte, amb una proposta que vol sortir de les especialitats més tòpiques.

Can Tonet (Tamariu), a Camins de Ronda (2). Tamariu -Tamariu. Menjar boníssim a molt bon preu i gairebé a tocar de la platja de Tamariu. El lloc de referència, sens dubte.

Fonda Toldrà (Ulldemolins), a El Congost de Fraguerau. Ulldemolins -Ulldemolins. La fonda de tota la vida a Ulldemolins, amb molt bon menú i a bon preu. No hi ha excusa per a no tastar la truita amb suc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada