dijous, 30 d’agost de 2012

Camí de cavalls (2): Algaiarens- Cala del Pilar(excursió realitzada el 13-8-2012)

Caminada que uneix dues de les cales més representatives de la costa nord de Ciutadella. Si la primera excursió que ressenyàvem (Son Saura- Cala Galdana) resseguia molt propera a la línia de costa tot fent escala a diferents cales, aquesta segona uneix les dues cales tot seguint un camí que passa per l'interior, enmig d'un paisatge agrícola flanquejat per boscos d'alzines i pins. Atès que la ruta ressegueix gairebé sempre (excepte de la Cala del Pilar fins l'aparcament) el Camí de Cavalls i que aquest està perfectament senyalitzat, no presenta cap problema d'orientació. L'única dificultat, si de cas, és logística, perquè es tracta d'una ruta linial i cap dels dos punts, ni de sortida, ni d'arribada, té accés amb transport públic. Nosaltres hem fet el més pràctic, que és deixar un vehicle al punt d'arribada i anar amb un altre al de sortida.

Sortim de l'aparcament d'Algaiarens; al pic de l'estiu cal arribar-hi d'hora, perquè s'omple i s'arriba a tallar l'accés amb cotxe. Des de l'aparcament hi ha un camí sorrenc (N.) que ens porta a la platja però nosaltres hem d'agafar-ne un que, després de passar una barrera d'ullastre, se'n va cap a l'est. En poca estona arribem a Ses Uzines tortes: ara ja només en queda una de les dues monumentals alzines que s'havien inclinat fins a créixer horitzontalment. Després d'un petit tram d'alzinar el camí gira en angle recte cap a l'esquerra i va vorejant una tanca a la dreta, mentre a l'esquerra ens queda la pineda. 
Al cap d'uns deu minuts de caminar arribem a una cruïlla: a l'esquerra aniríem a les platges dels Tancats i d'Es Bót. Hem de seguir cap a la dreta, cap a l'interior, tal i com indica un pal indicador i les estaques que van senyalitzant el Camí de Cavalls.
Tot el camí és ara una agradable passejada, sovint ombrejada i amb lleugers desnivells. Anem creuant diverses barreres que hem de tenir la precaució de deixar tancades.Un parell d'hores més tard el camí baixa decididament per dirigir-se, en direcció nord, cap el mar, a trobar l'espectacular Macar d'Alfurinet. Al fons distingim el Cap de Cavalleria i l'Illa dels Porros. El macar és una platja coberta de macs, grans blocs de pedra arrodonits per l'acció de l'erosió. Els macs són molt grans i l'espectacle d'una tramuntanada fent-los petar els uns contra els altres és impressionant. Avui, tot i bufar de nord, és suau.
Del macar, el camí s'enfila sobtadament fins arribar a la carena  per baixar poc després per la immensa duna que tanca la Cala del Pilar. 
Per evitar-ne la degradació, el camí ara està condicionat i fins la font que hi ha a mitja baixada, arreglada. Mitja hora després de sortir del Macar d'Alfurinet, arribem a la Cala del Pilar. Música de Ja t'ho Diré i bany obligat però, compte, si bufa nord, les lloses de pedra poden ser perilloses i, a les roques que tanquen la cala, s'hi poden formar remolins!!
El Camí de Cavalls segueix resseguint la costa cap Els Alocs, però nosaltres ara el deixem enrere i, després de refer la forta pujada fins el capdamunt de la carena, sortim de la Cala del Pilar i per un dels camins més bonics de l'illa arribem a l'aparcament d'Alfurí de Dalt, on tenim el cotxe. De la platja fins aquí hi esmercem, més o menys, mitja horeta. En total, tres hores.

2 comentaris:

 1. Us felicito per les vostres rutes per Menorca, estava buscan com arribar a la Cala Pilar des d'Algaiarens i no sabía si era molt complicat. M'ha encantat troba el vostre blog!
  Heu comentat que hi ha transport públic, he vist que es pot arribar amb bus a Algairens, però el que no tinc clar es si per tornar s'hauria de refer el mateix camí o hi ha alguna opció de transport públic a prop de Cala Pilar.
  Moltes gràcies!!
  Eva

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Evita

   Moltes gràcies pel teu comentari. Pel que fa al transport, quan nosaltres vàrem fer aquesta ruta (agost del 2012) NO hi havia transport públic. No sé si ara n'hi ha; de fet, aquest juny vaig veure que hi ha un bus a la costa sud, a Son Saura; potser també n'hi ha algun al nord, a Algaiarens. El que molt em temo és que no n'hi deu haver des de l'aparcament del Pilar.
   Sort, i a xalar de la ruta!!

   Elimina