diumenge, 13 d’octubre de 2013

Andorra: Estany de l'Estanyó

Excursió realitzada el 12/10/2013

La caminada que presentem, no gaire llarga, però amb un desnivell notable, ens permet endinsar-nos pel Parc Natural de la Vall de Sorteny, al nord del principat d'Andorra.
Per arribar-hi hem d'anar fins El Serrat, a la Vall d'Ordino; d'aquí hem de seguir la carretera que s'enfila cap a l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís. Al cap d'un quilòmetre més o menys, surt una carretera, a la dreta, cap el Parc Natural. Aquesta carretera (indicada) ens duu fins a l'edifici d'informació, davant del qual hi ha una ampla àrea d'aparcament. Aquí s'acaba la carretera asfaltada, i aquí és on nosaltres començarem la nostra caminada tot i que, fora de les èpoques estivals de màxima afluència de visitants, es pot seguir amb cotxe per la pista guanyant ben bé fins un quilòmetre i mig de distància i uns quants metres de desnivell fins arribar a una barrera que tanca definitivament el pas als vehicles. 
Per aquelles coses de la tècnica que no sempre controlem, el track que acompanya aquesta ressenya té el seu origen en aquest segon punt, mentre que el final és el correcte. 
0:00 h. Aparcament i Centre d'Informació. Anem seguint per la pista que deixa a la dreta l'edifici del centre. Més endavant, deixem a la dreta un caminet que baixa cap El Serrat.
0:06 h. La pista fa un gir tancat a l'esquerra. Nosaltres seguim per un caminet que s'enfila de front (indicadors).
El camí, condicionat amb escales i passeres de fusta, segueix pel costat del riu.
0:11 h. El camí creua la pista, que va fent esses. Ara el camí s'enfila de dret, per unes escales de fusta. A banda i banda del camí, uns rètols amb números assenyalen els diferents punts d'interès dels itineraris botànics.
0:15 h. De nou la pista, que ara seguim a l'esquerra, de pujada. Després d'un darrer revolt a la dreta, trobem un tancat amb un jardí botànic.
Seguim la pista, flanquejada per pins i bedolls.
0:23 h. Mur de pedra i barrera, que cal salvar per uns graons (aquí s'inicia el track que podeu descarregar més avall). Seguim encara uns metres per la pista.
0:28 h. Camí, a la dreta, que baixa cap el Riu de Sorteny (indicador). Hem de seguir-lo, abandonant la pista principal.
0:30 h. Pont sobre el riu. A partir d'aquí, el camí segueix la riba esquerra del riu.
El terreny és primer de prat, tot i que després passa per un tram de tarteram recobert de vegetació enmig del bosc. 
Cal anar amb compte perquè és una mica trenca-cames. Uns punts de pintura groga van assenyalant l'itinerari.
0:43 h. El camí s'obre en un ample prat; a l'esquerra, a l'altre vessant de la vall, podem veure el Refugi de la Borda de Sorteny. El camí travessa el prat flanquejant-lo. Hi ha un pal indicador.
0:45 h. El camí, que fins ara s'orientava cap a l'est, s'enfila ara cap a la dreta, en direcció sud, tot pujant pel bosc. Aquest és el tram més costerut de tot l'itinerari.
1:15 h. Poc a poc el bosc es va esclarissant i el pendent es suavitza. Davant nostre s'alça la mola del Pic de l'Estanyó que, amb 2915 metres d'alçaria, és un dels més alts d'Andorra. L'estany cap on ens dirigim és just a sota.
1:30 h. Mur de pedra, de construcció recent, que cal salvar per uns graons.
1:35 h. Plana amb aiguamolls, recull dels desguassos dels llacs que hi ha més amunt. El camí ara és planer.
1:40 h. Passera de fusta, que ens permet creuar el torrent que baixa del llac. El camí torna a enfilar-se, tot i que, aquest cop, breument.
2:00 h. Estany de l'Estanyó. Durant la nit passada han caigut les primeres volves de la temporada, però avui s'ha llevat un dia fantàstic, fred però assolellat. 
Sigui per les dates, sigui pel que sigui, el cas és que estem sols aquí dalt, gaudint del paisatge. Només uns minuts més tard, però, arriben uns altres visitants, habituals de l'indret, que reclamen el seu dret a fer-se'n senyors. 
Acollidors com són, però, no els fa res deixar-nos compartir el seu espai. A la fi, estem molt ben acompanyats.

El camí de retorn el fem desfent el mateix itinerari. El fem a poquet a poquet, gaudint del paisatge, 
i permetent-nos admirar tant la flora
com la fauna.
Una hora i mitja més tard, arribem al punt de partida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada