diumenge, 13 de març de 2016

La ruta de les mentides. Pinell de Solsonès- Pinell de SolsonèsExcursió realitzada el 28/2/2016

L'anomenada ruta de les mentides és una plàcida excursió que traça un ampli cercle amb el centre a l'església de Sant Miquel de Pinell, entre camps, boscos i masies, amb el teló de fons del Port del Compte nevat. Una caminada pausada, que convida a omplir-se d'aire els pulmons i de verd els ulls, una caminada on el temps s'atura.
Pinell de Solsonès és un municipi amb diversos nuclis habitats, molt petits, essent Sant Climenç el més destacat i amb entitat de poble. La ruta segueix, a trams, un sender GR i està parcialment indicada (de vegades costa trobar els indicadors) La iniciem a l'església de Sant Miquel de Pinell.
0:00 h. Sant Miquel de Pinell. Comencm a caminar des de l'ampla plaça tot reprenent la carretera per la qual hem arribat.
0:09 h. A l'esquerra surt un camí que seguim, tot deixant la carretera.
0:17 h. Desviació al pou de glaç
0:22 h. Pou de glaç. Molt ben conservat. La part superior està protegida amb una reixa. A la part inferior hi ha una porta (que cal deixar tancada) que permet entrar al pou. 
Retornem al camí principal.
0:37 h. Bifurcació. Per l'esquerra el camí baixa i passa a gual una riera. Prenem el camí de la dreta (també es pot agafar el de l'esquerra: ens estalviem més o menys un quart d'hora).
0:43 h. Font de l'Horta del Soler. A l'esquerra surt un camí (atenció perquè en aquest punt l'indicador no és gaire visible: està ja al camí que hem d'agafar) entre el bosc que ens retorna en el sentit en què veníem, i anem a parar al gual que esmentàvem abans.

1:16 h. Al davant se'ns presenta El Soler.

1:23 h. Deixem a l'esquerra un camí que baixa cap El Soler i seguim per l'ampla pista, amb el casalot una mica més avall i a la nostra esquerra.

1:25 h. Un altre camí, a l'esquerra, cap a la masia. Seguim endavant. Trobem algunes zones de tala i també de producció de carbó. 

1:35 h. Carretera. La seguim a l'esquerra
1:55 h. Sant Tirs. Caminem encara uns metres més enllà de l'església i les cases fins a trobar

2:00 h. Camí a l'esquerra, que va baixant lleument.
2:18 h. A la dreta un camí travessa una riera i va cap a la Balma de la Font del Marrà

2:20 h. Balma de la Font del Marrà. Indret ombrívol, humit, amb una cavitat a terra que recull l'aigua. Retornem al camí principal. 2:31 h. Fossa neolítica, a tocar del camí. La ruta es va enfilant.
2:45 h. Cal Casals, masia molt gran, que destaca per la seva ubicació, dominant el paisatge. Té una bassa en funcionament i un gran lledoner al costat del camí.

2:50. Bifurcació. Prenem el camí de l'esquerra.
3:08 h. La Vila. Una altra de les grans cases d'aquests voltants. Abans d'arribar-hi deixem la pista i prenem un camí a la dreta que canvia l'orientació de la marxa en 180 graus.
3:20 h. Bifurcació, enmig del bosc. Hem de seguir el de l'esquerra. 
Uns minuts més tard ja podem veure el nucli de Pinell, amb el campanar que destaca.
3:33 h. Bifurcació. Seguim el camí de l'esquerra, més planer. 
Poc després desemboca a la carretera d'entrada a Pinell i ja només ens cal recórrer els metres que falten.
3:38 h. Sant Miquel de Pinell. Final de l'itinerari.

Powered by Wikiloc

4 comentaris:

 1. Magnifica caminada, cultural,historia,paisatgística. Unes èpoques de l'any millor que altres,però interessant. Ho dic pel tema de l'aigua,eh!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Vicenç. Encantats de que us hagi agradat. Si t'hagués de recomanar una època, diria a finals d'hivern o a la tardor. Salut!!

   Elimina
 2. Excelen excursió, no hem pensabe que fos u8n recurregut tan interesant.Excursio moderada per quasevol es pot fe molt ve.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Conetents de que us hagi agradat, Lluís. Ens agrada difondre llocs no gaire coneguts. Salut!!

   Elimina