dilluns, 1 d’abril de 2019

Sant Quirze de Pedret. Cal Rosal- Cal Rosal


Excursió realitzada el 31/3/2019

Tal i com indica el títol de l'entrada i com es podrà confirmar a la ressenya, el motiu d'aquesta excursió no és cap altre que el de visitar la meravellosa església de Sant Quirze de Pedret. Ara bé, tot i que hi podem arribar caminant amb prou feines deu minuts, des del pont medieval de Pedret -on s'hi pot arribar amb cotxe- nosaltres ens hem estimat més caminar una miqueta i arribar-nos-hi des de Cal Rosal, tot seguint la via verda del Llobregat que des de l'antiga colònia industrial arriba als peus de Pedret. Tot plegat, entre anar i tornar (l'excursió és linial), uns deu quilòmetres pel costat del Llobregat sense gairebé desnivell, si exceptuem la suau pujada final. 
L'església de Pedret és magnífica per fora i excepcional per dins. Té una primera nau central, pre-romànica, del segle IX, flanquejada per dues naus laterals de construcció posterior, del segle X. En estar construïda sobre un terreny inclinat, les tres naus estan disposades de manera graonada. La nau meridional, la més baixa en el terreny, està gairebé del tot substituïda per un porxo on es localitza la portalada d'accés. 
L'interior de l'església, que conserva els arcs de ferradura pre-romànics, estava cobert de pintures murals, actualment repartides entre el MNAC i el Museu Diocesà de Solsona, tot i que encara en queden alguns fragments originals. A l'absidiola de la nau nord hi ha la reproducció de les pintures del segle XI que representen els apòstols. A l'absis central hi ha la reproducció de les pintures pre-romàniques que varen aparèixer sota les romàniques (que estan a Solsona). A l'absidiola sud hi ha les pintures probablement més sorprenents, perquè reprodueixen, a partir de les restes trobades (i que es troben al MNAC), la decoració mural tal i com se suposa que deuria ser originalment, amb tot el seu esclat polícrom. Hi ha representada la Mare de Déu dins la màndorla, i la paràbola de les verges nècies i les verges prudents.
Val la pena saber que dissabtes, diumenges i festius hi ha visites guiades. A nosaltres ens va acompanyar en Joan, que ens va fer una visita excel·lent, documentada, agradable i entusiasta. Es pot demanar informació aquí o telefonant al 664 567 581.
Iniciem l'excursió a l'inici de la via verda. Si venim des de Manresa, prenent la sortida 92 arribem a una rotonda just a l'entrada de Cal Rosal. A la dreta de la rotonda hi ha una zona d'aparcament i l'inici de la via.

0:00 h. Comencem a caminar a l'inici de la via verda. Al davant nostre veiem l'enorme viaducte de la C-16, que passem per sota.
0:07 h. Una tanca permet el pas de vianants i ciclistes, però barra el pas als vehicles no autoritzats. 
En aquesta primera part de l'itinerari anem trobant testimonis de l'activitat industrial vinculada al Llobregat, que ens queda a l'esquerra.
0:35 h. Primer túnel, al capdamunt d'una lleu pujada. Es prou curt com perquè no calgui il·luminació addicional.
0:42 h. Nou túnel. Aquest és el més llarg i està il·luminat. Al costat del camí tenim el Llobregat, que trobem especialment cabalós, net i ple de raconades atractives.

0:51 h. Pont sobre el Llobregat. A continuació trobem el tercer túnel que fa una mica de corba però pel qual tampoc no cal llum extra.

1:06 h. Nova tanca. Fi del tram de tràfic restringit. Uns metres més enllà trobem, a l'esquerra, una caseta de pescadors.
1:10 h. Pont medieval de Pedret, sobre el Llobregat, que tornem a creuar. A l'altre extrem uns indicadors ens donen la possiblitat d'arribar a Pedret per la pista, que fa algunes llaçades, o per la drecera.


1:20 h. Sant Quirze de Pedret.

Per tornar cal desfer el mateix camí (i, arribats a Cal Rosal, sempre podem dinar al molt recomanable Sol i Cel). Us deixem el track de la ruta per Wikiloc (manllevat d'Alfons Casacuberta).


Powered by Wikiloc

2 comentaris:

 1. Me la apunto para hacerla ya!
  Una magnífica reseña

  Javier

  ResponElimina
  Respostes
  1. ¡Muchas gracias! No te pierdas la excursión y, sobretodo, no te pierdas la visita.

   Elimina