dimecres, 1 de juny de 2022

Turons de l'Alta Segarra. Pujalt- Pujalt

Excursió realitzada el 29-5-2022

Aquesta caminada, lluny de les habituals rutes excursionistes, ens permet conèixer un paisatge de suaus turons i un parell de nuclis urbans que per si sols ja val la pena de conèixer. En el cas de Pujalt, a més, destaca la presència del Memorial de l'Exèrcit Popular, que es pot visitar prèvia sol·licitud. Per la ruta que seguim destaca també el parc eòlic que en més d'un punt ens fa pensar que caminem entre gegants. És molt recomanable fer-la a la primavera, quan la calor encara no és exagerada i així poder gaudir d'un paisatge ple de verds de totes les tonalitats, esquitxats de flors de tots els colors. Si ensopegueu la floració de la colza, bingo!(no va ser el nostre cas).
La ruta no té grans desnivells però va fent pujades i baixades seguint el relleu del terreny. Els camins són clars excepte en un punt en què es perd i en el que cal caminar uns 300 metres vorejant uns conreus. A l'horari que detallem no s'inclou el temps que es vulgui esmerçar en visitar els nuclis de Pujalt i de L'Astor.
Comencem la caminada a Pujalt, al costat de l'església de Sant Andreu, i dediquem una estoneta a badar pels carrerons del poble. De dalt del castell estant s'obre una bona panoràmica cap el Pre-Pirineu i el Pirineu.0:00 h. Sortim del poble pel sud. A la bifurcació que hi ha de sortida prenem el camí de la dreta (el que ara veiem a l'esquerra serà el camí pel qual tornarem). El camí va baixant suaument, entre conreus.


0:14 h. Carretera asfaltada. La seguim a l'esquerra.
0:16 h. Bifurcació. Seguim el trencall de la dreta, que baixa.
0:20 h. Font del Pou Bord. Mina d'aigua presidida per un enorme roure.

0:28 h. Seguim endavant, pujant una mica. Hem de deixar l'asfalt i agafar un camí que surt perpendicular a l'esquerra.
0:32 h. Després que el camí faci un gir pronunciat a l'esquerra, trobem una bifurcació. Seguim el camí de la dreta. Una mica més enllà, a la dreta, i en mig dels camps, veiem una construcció de pedra seca. Ens trobem en mig del Parc Eòlic.


0:43 h. Desviació, a l'esquerra, fent baixada.
0:49 h. Bifurcació. Seguim a la dreta.
0:56 h. El camí desemboca perpendicularment en un altre d'asfaltat, que hem de seguir a l'esquerra.
0:58 h. Sant Joan de les Torres. Antic veïnat de les Torres de Més Amunt, amb les restes de l'ermita gòtica de Sant Joan.
1:00 h. Deixem l'asfalt per agafar un camí a la dreta.
1:02 h. A la bifurcació seguim el camí de l'esquerra.
1:05 h. Nova desviació, a l'esquerra, fent baixada. El camí arriba a uns camps (quan nosaltres hi vàrem anar eren de colza però ja sense flor) i, tot d'una desapareix. Seguim vorejant el camp, amb el conreu a la nostra dreta i, una mica més amunt i separat per un marge de pedra, un altre conreu, al qual accedim (no n'estic segur, però diria que era de mostassa). Fem una ampla volta de 180 graus vorejant el camp.

 
1:17 h. A la dreta i fent baixada surt un camí, molt herbós però evident, que seguim. Anem seguint sempre aquest camí principal.
1:47 h. L'Astor. Nucli urbà d'estructura medieval. Val la pena passejar pels seus carrerons.Per seguir la ruta hem de situar-nos al lloc per on hem arribat al poble i, deixant una construcció a l'esquerra, seguir un camí que aviat fa un gir de noranta graus i baixa cap a la Pallissa del Vila. Seguim sempre aquest camí en direcció est.
2:00 h. Desviació a l'esquerra, en direcció nord. Quan nosaltres hi vàrem anar el camí que seguia en direcció est estava barrat i s'hi estaven instal·lant canonades.
2:28 h. Carretera. la creuem i travessem unes naus de bestiar, seguint en direcció NW.
2:41 h. Bifurcació, presidida per un dipòsit circular. Seguim el camí de la dreta. 
2:45. A l'alçada de la Granja Bayona el camí asfaltat fa un gir de 90 graus a la dreta. Nosaltres hem de seguir recte, per un camí de terra. El camí comença a fer llaçades per enfilar-se fins el nucli de Pujalt.
3:00 h. Pujalt. Fi de la caminada.

Teniu el track per a wikiloc aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada